Praktische informatie Bhutan

Paspoort en visum

Voor Bhutan heeft u een paspoort nodig dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.
Tevens heeft Bhutan een visumplicht:

Aanvraagtermijn:
– Aanvragen dienen minimaal 2½ maand voor binnenkomst in het land aangevraagd te worden en kan alleen door de touroperator worden geregeld.

Benodigdheden:
– Voor het visum heeft men 2 pasfoto’s nodig en de kosten hiervoor bedragen US $ 20,-.

Bijzonderheden:
– Alle Nationaliteiten hebben een visum nodig en wordt afgegeven door het deptement van toerisme in Bhutan.
– Het visum voor Bhutan wordt door de reisorganisatie aangevraagd maar wordt pas aan de grens afgegeven en dient dan ook gelijk afgerekend te worden.

Belangrijke adressen:
Consulaat Bhutan in Den Haag:
Kanaalweg 40
2584 CL  Den Haag
Tel: +31 (070) 354 08 40
Fax: +31 (070) 354 90 71

Er is geen ambassade van Bhutan gevestigd in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade is in Genève. De dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade bevindt zich in India.

Ambassade Bhutan in Genève:
Chemin du Champ d’Anier 17-19
1209 Genève
Zwitserland
Tel: +41 22 799 0890
Fax: +41 22 799 0899
E-mail: mission.bhutan@ties.it.int

 

Gezondheid

Voor Bhutan worden de volgende vaccinaties aangeraden: Buiktyfus, DTP, Hepatitis A en Hepatitis B.
Ook komt malaria voor in Bhutan. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ‘s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.

Meer informatie kunt u ook vinden op:

 

Geldzaken

De munteenheid in Bhutan is de ngultrum (Nu). Er zijn biljetten van 500, 100, 50, 20, 10, 5 en 1 ngultrum. Men mag de ngultrum niet uitvoeren.
Op dit moment is 1 euro ongeveer 76 ngultrum waard. Naast de ngultrum kunt u in Bhutan ook met Indiase roepies betalen. Zorgt u ervoor dat u altijd wat kleingeld op zak heeft, want vaak heeft men niet veel wisselgeld.

Tijdverschil

In Bhutan is het tijdens de zomertijd 4 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Bhutan 5 uur later.

Taal
De officiële taal in Bhutan is Dzongka. In bepaalde streken wordt Nepalees gesproken. Met de Engelse taal kunt u er goed terecht.

Religie

90% van de bevolking in Bhutan is Mahayana boeddhist, 10% is hindoe.

Kleding tips

Het is belangrijk makkelijk zittende en luchtige (katoenen) zomerkleding mee te nemen. Wanneer u een tempel/heilige plaatsen bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen. Tevens is het verstandig goede wandelschoenen mee te nemen.

Fooien

In Bhutan kunt u in hotels en restaurants ca. 10% van de rekening als fooi geven.
Indien u tevreden bent over de dienstverlening kunt u ook de chauffeur, gids, dragers een fooi geven.