Praktische informatie Cambodja

Paspoort en visum

Uw Nederlandse paspoort dient bij vertrek uit Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. U kunt een toeristenvisum voor 30 dagen aanvragen bij aankomst op het internationale vliegveld van Phnom Penh of Siem Reap voor ca. USD 30 per persoon. Naast uw paspoort dient u dan te beschikken over 2 pasfoto’s en 2 paspoort- kopieën. Komt u overland via Vietnam of Thailand Cambodja binnen dan dient u bij de ambassade aldaar een visum aan te vragen of bij de grensovergang een visum kopen.


Gezondheid

Voor Cambodja worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel de meer toeristische gebieden malariavrij zijn, bestaan in Cambodja nog steeds enkele (wisselende) risicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.

Meer informatie kunt u ook vinden op:


Geldzaken

De lokale munteenheid is de riel. Desondanks berekenen Cambodjanen veel diensten en goederen in Amerikaanse dollars. De wisselkoers is ongeveer 4000 riel voor 1 US dollar en 4900 riel is ongeveer € 1,00. Alleen in Phnom Penh en Siem Reap zijn nu enkele PIN-automaten waar u geld kunt opnemen met uw Cirrus, Maestro of Visakaart. Creditcards worden alleen geaccepteerd in belangrijke hotels, restaurants in bezit van buitenlanders en souvenirshops. Alleen grote banken accepteren travellerscheques en buitenlandse valuta (uitgezonderd USD ). Wij raden u aan om USD in kleine coupures bij u te hebben.


Klimaat

U kunt Cambodja het hele jaar bezoeken. Het land kent een tropisch klimaat en drie seizoenen. Het droge seizoen van november tot maart is het meest aangename. De temperatuur is dan lager (met een gemiddelde temperatuur van 20 tot 28 graden Celcius). Het warme seizoen duurt van maart tot begin juni (de gemiddelde temperatuur is dan 28 tot 35 graden Celsius). Het regenseizoen loopt van eind mei tot en met begin oktober.


Tijdsverschil

In Cambodja is het gedurende de zomertijd 5 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is dit verschil 6 uur.


Religie

Bijna 95% van de Cambodjaanse bevolking is boeddhistisch (Theravada boeddhisme), ongeveer 3% van de bevolking is moslim (stroming: Cham) en er is een christelijke minderheid.


 

Taal

De officiële taal van Cambodja is Khmer (Cambodjaans). Khmer verschilt veel van de talen uit de omgeving, omdat het geen taal is die gebaseerd is op tonen. In Cambodja spreken vooral de oudere mensen nog een beetje Frans. Naast de officiële taal is de Engelse taal sterk in opkomst.


Kleding tips

Het is belangrijk makkelijk zittende en luchtige (katoenen) zomerkleding mee te nemen. Wanneer u een tempel (of een ander religieus gebouw) bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij bijvoorbeeld tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen. Tevens is het verstandig goede wandelschoenen mee te nemen.


Telecommunicatie

Postkaarten verstuurd vanuit Cambodja naar westerse landen komen aan na 5 tot 10 dagen. Om naar Cambodja te bellen van thuis toetst u de internationale toegangscode gevolgd door 855, dan de lokale zone code (minus de eerste nul), dan het nummer. Om naar huis te bellen vanuit Cambodja, draait u 001 (of 007) + uw landcode + zone code zonder de eerste nul + het nummer. In de hoofdstad en in de provinciesteden zijn veel internet cafés.


Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht in Cambodja, maar is wel gebruikelijk in hotels en restaurants (5 tot 10% van de rekening). Voor een gids is USD 2,- per dag redelijk en voor een chauffeur is dat USD 1,- per dag. Voor dragers is 1.000 Riel per tas een goede indicatie.


Voltage

In Cambodja is de spanning 220 volt. Het is aan te raden om een universele adapter mee te nemen.