De opmerkelijke cultuur van de Boeginezen en de Toraja’s – 18d (Zuid-Sulawesi en Bali)

Zuid Sulawesi en Bali in 18 dagen

Het voormalige Celebes kennen we vooral uit de geschiedenisboeken als een van de belangrijkste doorvoerplaatsen van de VOC. Dit bijzondere eiland heeft zo’n grillige vorm dat de kustlijn langer is dan die van bijvoorbeeld Amerika. Zuid Sulawesi is het woongebied van twee van de meest bijzondere bevolkingsgroepen van Indonesië: de Boeginezen en de Toraja’s. 

Uw reis begint op Bali waar u in Tuban, dat tegen Kuta aanligt, kunt uitrusten van de vliegreis met alle vertier op loopafstand. U vliegt naar Makassar waar u verblijft in een hotel dat op palen boven de zee is gebouwd. Vanuit hier reist u naar het, aan het spierwitte zandstrand gelegen, vakantieoord Bira. In deze plaats is voldoende te zien, zo kunt u wandelen over het strand, zwemmen in zee, de grotten bekijken of een scheepswerf bezoeken waar u kunt zien hoe de Boeginezen hun befaamde schepen bouwen.

In de bedrijvige havenplaats Watampone krijgt u een goed inzicht in de rijke geschiedins van de Boeginezen als u het museum van Andi Mapasissi bezoekt. U vaart met een boot over het mooi gelegen Tempemeer waar u de lokale vissers aan het werk ziet en woongemeenschappen van de bevolking. De weg naar Rantepao, het hart van de Toraja’s, voert u langs indrukwekkende vergezichten. De Toraja cultuur is een van de meest bijzondere van Indonesië. De Toraja’s leven in midden Sulawesi in bergachtig gebied.

Z_sula01 Z_sula03

Opvallend zijn de huizen waarin ze wonen met de zadelvormige daken. Minstens zo bijzonder is hun dodenverering waarbij de graven worden uitgehakt in de rotsen en er voorouderbeelden (Tao Tao) op houten balkons staan. In het plaatsje Lemo ziet u uitzonderlijk mooie Tao Tao in een schitterende omgeving. In Suaya wordt u uitgelegd wat het verhaal is achter de “babyboom”. De dodenfeesten in Tanah Toraja zijn zeer indrukwekkend. Zo’n “uitvaart” is een bijzondere gebeurtenis waarbij alles uit de kast wordt gehaald om de ziel van de overledene naar het dodenrijk over te laten gaan op een manier die overeenkomt met hun status op aarde. Alleen als de voorgeschreven rituelen nauwgezet worden gevolgd zullen de voorouders de levenden hun zegeningen schenken. Om de overledene een passende begrafenis te berzorgen dienen de nabestaanden vaak jaren te sparen. In Kete Kesu zijn nog enkele voorbeelden te vinden van tongkonan’s (traditionele huizen); hier wordt ook het bekende kleurige en verfijnde houtsnijwerk vervaardigd. Vanaf de heuvel bij Batutumonga heeft u een magnifiek uitzicht over Rantepao en de vallei.

Vooral de creatieve inrichting van de rijstterrassen zijn een lust voor het oog. In Sa’dan wordt het beste weefwerk geleverd. Bij uw vertrek uit Tanah Toraja stoppen we op de Puncak Lakawan waar u van het uitzicht op de (erotische) berg kunt genieten.

Op de terugweg bezoekt u de typische huizen op palen die zo kenmerkend zijn voor dit gebied. In Makassar bezoekt u het oude Fort Rotterdam dat stamt uit de tijd dat Nederland dit gebied bestuurde. Aan het mooie strand van Sanur kunt u nog een aantal dagen genieten van uw strandvakantie.

Z_sula02

Z_Sula_map

Dag 1 Amsterdam

Dag 2 Denpasar-Tuban

Dag 3 Tuban

Dag 4 Tuban-Denpasar-Makassar

Dag 5 Makassar-Bira

Dag 6 Bira

Dag 7 Bira-Sengkang

Dag 8 Sengkang-Rantepao

Dag 9 Rantepao-dagtour

Dag 10 Rantepao-dagtour

Dag 11 Rantepao-dagtour

Dag 12 Rantepao-Makassar

Dag 13 Makassar-Denpasar-Sanur

Dag 14 t/m 16 Sanur

Dag 17 Sanur-Denpasar

Dag 18 Amsterdam

Standard class:
Tuban: The Rani
Makassar: Best Western Hotel
Bira: Bara Beach Hotel
Sengkang: BBC Hotel
Rantepao: Luta Resort
Sanur: Puri Mesari

Deluxe class:
Tuban: The Rani
Makassar: Pantai Gapura
Bira: Bara Beach Hotel
Sengkang: BBC Hotel
Rantepao: Hotel Toraja Heritage
Sanur: Mercure Resort

Prijs vanaf € 1.045,- per persoon obv standard hotels
Prijs vanaf 1.345,- per persoon obv deluxe hotels

(exclusief intercontinentale vlucht)


Wenst u een offerte met uitgebreide dag-tot-dag omschrijving van deze rondreis?
Vult u dan het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

De opmerkelijke cultuur van de Boeginezen en de Toraja’s – 18d

Voorkeuren

Hoteltype

Budget indicatie per persoon

Wilt u langer dan 18 dagen naar Z.Sulawesi/Bali

Zo ja, hoeveel dagen wilt u naar Z.Sulawesi/Bali

Voorkeur luchtvaartmaatschappij

Aantal volwassenen

Aantal kinderen

Voorkeur voor stad aankomst/vertrek

Datum

Gewenste datum van vertrek

Gewenste datum van terugkomst

Flexibiliteit in datum van vertrek

Flexibiliteit in datum van terugkomst

Persoonsgegevens

Aanhef
 Dhr. Mevr. Familie

Uw naam (verplicht)

Email (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Aanvullende opmerkingen