Praktische informatie Thailand

Thailand heeft een oppervlakte van circa 518.000 km2. Dit is te vergelijken met de oppervlakte van Frankrijk. De vorm van Thailand is echter veel langgerekter, vergelijkbaar met de kop van een olifant. Thailand ligt tussen Maleisië (zuiden), Birma (westen en noorden), Laos (noorden en oosten) en Cambodja (zuidoosten). Het koningshuis is zeer geliefd in Thailand; de Thai hebben groot respect voor hun koning en koningin. ZKH Bhumibol, Rama IX, is de langst zittende vorst uit de Rama-dynastie en samen met zijn vrouw HKH Sirikit en hun kinderen doet hij veel voor de ontwikkeling van hun land. Kritiek op of laatdunkende opmerkingen over de koninklijke familie worden absoluut niet getolereerd, zeker niet van buitenlanders! De liefde voor het koningshuis is overal te merken. Zo ziet u overal portretten van koning en/of koningin. Iedere ochtend om 8 uur en ’s avonds om 6 uur wordt het volkslied gespeeld in overheidsgebouwen, op radio en tv, op scholen en in bus- en treinstations. Iedereen staat op of staat stil. Dat geldt ook voor het begin van de film in een bioscoop. 

Het land is verdeeld in vier hoofdgebieden. In het Noorden leven vooral veel bergvolken in bosrijke berggebieden. Het Zuiden bestaat uit een circa 2500 km lange kuststrook met een heuvelachtig binnenland. Hier speelt de islam een belangrijke rol. De centrale laagvlakte wordt gedomineerd door Bangkok en de Chao Phraya rivier. Het Noordoosten (ook wel Isaan genoemd) bestaat voor het grootste gedeelte uit het Korat-Plateau en is het armste deel van het land. De natuur is zeer afwisselend: hoge bergen, jungles, rijstvelden en uitgestrekte bossen. Het Zuidoosten, het deel onder Bangkok aan de Golf van Thailand, grenzend aan Cambodja, is voornamelijk bekend vanwege de badplaatsen Pattaya en Jomtien en de eilanden Koh Samet en Koh Chang.


Paspoort en visum

Voor houders van een Nederlands paspoort geldt dat bij vertrek uit Thailand uw paspoort nog minimaal zes maanden geldig dient te zijn. Bij een verblijf van maximaal 30 dagen hoeven Nederlandse vakantiegangers geen visum aan te vragen. Alle toeristen die Thailand binnenkomen, dienen bij aankomst een ingevulde arrival/departure card te overleggen. Deze krijgt u in het vliegtuig. U krijgt dan automatisch een gratis Tourist Visum on Arrival in uw paspoort. Wilt u langer dan 30 dagen aaneengesloten blijven (ook als dat maar 31 dagen, of zelfs maar een paar uur is) dan dient u u een zogenoemde 60-dagen toeristen visum te hebben. Dit kunt u verkrijgen bij de Thaise  Ambassade in Den Haag en het Thaise Consulaat in Amsterdam. U dient het visum uiterlijk 2 weken vóór vertrek aan te vragen.

Adres Thaise ambassade:
Laan Copes van. Cattenburg 123
2585 EZ Den Haag
Tel: 070-3459703 en 070-3450766
Website: www.thaiembassy.org/hague/

 


 

Gezondheid

Vaccinaties

Voor uw bezoek aan Thailand wordt een aantal vaccinaties aangeraden. Hierbij gaat het om vaccinaties tegen DTP-vaccinatie (Dyfterie, Tetanus, Polio) evenals een vaccinatie tegen Hepatitis A.

Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.

Meer informatie kunt u ook vinden op:

Malaria

De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een enorm probleem. Hoewel de meer toeristische gebieden in Thailand malariavrij zijn, bestaan nog steeds enkele risicogebieden

(in de grensgebieden met Birma, Laos en Cambodja en in jungles). Het volstaat dan ook als u goede voorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat u wordt gestoken, ook door ‘gewone’ muggen die u overal in Thailand kunt tegenkomen, uiteraard vooral in de buurt van stilstaand water. Houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Informatie over profylaxis kunt u vinden op www.ggd.nl

Dengue

Dengue komt in Thailand met enige regelmaat voor. De ziekte, overgebracht door muggen, veroorzaakt onder meer hoge koorts en zeer pijnlijke gewrichten. Vandaar de naam ‘knokkelkoorts’. Vaccinatie is (nog) niet mogelijk. Bescherming tegen muggenbeten, zoals de voorzorgsmaatregelen bij malaria, is de beste optie.


Geldzaken

De Thaise munteenheid is de baht (THB). (Buiten Thailand niet te verhandelen.) 100 Thaise Baht is momenteel € 2,00 waard, maar dat schommelt nogal. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 15.30 uur. Nog lang niet overal kunt u betalen met een creditkaart, wel in dure gelegenheden en in de grote steden, maar ga er nooit vanuit.. Geld opnemen bij de bank met een creditcard is duur. De kosten zijn ongeveer € 12,00 per opname en u dient ook nog 2 procent commissie te betalen over het gehele bedrag. Banken berekenen vaak ook een ongunstige wisselkoers! Een creditcard is een praktisch betaalmiddel in Europa en de VS, maar niet geschikt als het enig betaalmiddel in Thailand of Zuidoost-Azië. Het is heel verstandig om een bankpas mee te nemen. Met deze pas met een Cirrus- of Maestro-logo op de achterkant staan, kunt u op veel plaatsen bij de geldautomaten (ATM) van Thaise banken pinnen. U kunt dan bij alle geldautomaten met het juiste logo, afhankelijk van uw kaart, tussen 20.000 en 40.000 THB (€ 400 tot 800) per kaart per dag opnemen!


Klimaat

Thailand heeft een tropisch klimaat, beïnvloed door moessonwinden uit het noorden en zuiden. Thailand kent daardoor drie seizoenen:

1. een koel en droog seizoen van november tot en met februari (deze periode wordt gezien als de meest ideale reisperiode, omdat de kans op regen zeer gering is, de temperatuur zeer aangenaam is, gemiddeld 27graden Celsius en de luchtvochtigheid lager is dan in de andere seizoenen)

2. een heet en droog seizoen van maart tot en met mei (met hoge temperaturen, gemiddeld 32 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheidsgraad)

3. een regenseizoen van juni tot en met oktober (er valt dan meer neerslag dan in de andere seizoenen maar de regenbuien zijn vaak kort en hevig, gemiddelde temperatuur is dan 29 graden Celsius en er is een hoge luchtvochtigheidsgraad).


Tijdsverschil

In Thailand is het gedurende de zomertijd 5 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is dit verschil 6 uur. Omdat Thailand dicht bij de evenaar ligt, is het er vroeg donker.


Taal

De Thaise taal is afgeleid van het Sanskriet. Grootste probleem is dat doorsnee westerlingen geen Thai kunnen lezen. Maar een paar woordjes Thai spreken moet wel lukken. Thaise mensen stellen dat zeer op prijs. Thai is een tonale taal met 44 lettertekens en 5 toonhoogtes, Dat is dus nog een toonhoogte meer dan het (ook niet eenvoudige) Chinees. U zegt sawadee bij begroeting en afscheid. Mannelijke sprekers voegen daar ‘khrap’ aan toe, vrouwelijke ‘kha’. Buiten Bangkok zijn Thai vaak niet gewend om bezoekers een hand te geven. Zij maken een ‘wai’, een lichte buiging van het hoofd met de handpalmen tegen elkaar onder de neus. Hoe hoger de status van de tegenpartij, des te dieper de wai. Als buitenlander (‘farang’) wordt van u geen al te diepe wai verwacht. Overigens kan men in Thailand zich in de toeristische gebieden over het algemeen met Engels uitstekend redden.


Fooien

Omdat het salaris in Thailand betrekkelijk laag ligt, zijn fooien altijd welkom. Aan serveersters, kamermeisjes en de jongen die helpt met de bagage, geeft u een fooi van ca. 20 THB (ongeveer € 0,40). Als u tevreden bent over uw chauffeur, geeft u hem tussen de € 2,00 a € 4,00 per dag. Aan gidsen die u begeleiden kunt u ca. € 2,00 fooi geven. In de betere restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 5-10 procent van de prijs te geven.


Voltage

In Thailand is de spanning 220 volt.