Praktische informatie Laos

Paspoort en visum

Voor Laos is een geldig paspoort vereist (dat minimaal nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Laos) en een visum. Een visum voor een maximaal verblijf van 30 dagen, niet te verlengen, kunt u aanvragen bij aankomst op Vientiane Wattay, Pakse en Luang Prabang International Airport en op de International Friendship Bridge in Nong Khai aan de grens van Laos met Thailand. Bij de volgende grensposten kunt u uw visum ook aanvragen, Ban Houai Sai – Chiang Khong, Savannakhet – Mukdaharn, Vang Tao – Chong Mek, Denesavanh – Lao Bao (Vietnam), Nam Phao of Keo Neua – Cau Treo) en Boten – Bohane (China). Bij Veun Kham (Cambodja) heeft u een toeristenvisum van een Laotiaanse ambassade nodig. Het visum kost USD 30 per persoon. U dient hiervoor een aantal formulieren in te vullen en tevens te beschikken over 2 identieke en recente pasfoto’s.


Gezondheid

Voor Laos worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel de meer toeristische gebieden malariavrij zijn, bestaan in Laos nog steeds enkele (wisselende) risicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met en muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.

Meer informatie kunt u ook vinden op:


Geldzaken

De munteenheid van Laos is de Kip. 9750 Kip is ongeveer € 1,00, maar gaat u voor een up-to-date wisselkoers naar www.travelex.com/ nl. Laos kent geen muntgeld maar u krijgt stapels biljetten. Neemt u dus een grote portemonnee mee. Let op: er zijn nauwelijks tot geen pinautomaten in Laos! Alleen in de hoofdstad Vientiane zijn er een paar. Het beste is geld om te wisselen in wisselkantoren die u wel door het land vindt. U kunt er vrijwel met alle westerse munten en travellers cheques terecht. In Laos kunt u op verschillende, meer toeristische plekken ook betalen met Thaise baht. Creditcards worden over het algemeen alleen geaccepteerd in de luxere hotels en restaurants. Informeert u hier even naar voordat u wilt betalen op deze wijze.


Klimaat

Laos heeft een tropisch moessonklimaat en kent drie seizoenen. Het hete seizoen is van maart tot en met mei met temperaturen tot wel 38°C. Vooral in de Mekongvallei kan het erg warm worden. Daarna volgt het regenseizoen dat tot oktober duurt. De temperaturen liggen dan rond de 30°C, maar het kan een stuk warmer en benauwder aanvoelen door de hoge luchtvochtigheid. Het kan af en toe even flink regenen en rivieren zullen dan buiten hun oevers treden. Maar deze buien duren niet lang. Hoeveel regen er dan valt, hangt af van de hoogte. In het tropische laagland valt gemiddeld 1250 mm regen per jaar; in noordelijke berggebieden meer dan 3000 mm per jaar. De beste reistijd voor Laos is van november tot en met februari. Dit is het droge seizoen waarin het nauwelijks regent en de temperaturen aangenamer zijn. Let op: in de hogere berggebieden kan de temperatuur in de maanden december en januari tot onder het vriespunt dalen.


Tijdsverschil

In Laos is het gedurende de zomertijd 5 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is dit verschil 6 uur.


Religie

Laos is van oudsher een zeer boeddhistisch land; zeker tweederde van de bevolking is boeddhist. Het overige deel is grotendeels animist. Het animisme is een natuurreligie, waarbij natuurgoden en geesten van voorouders worden vereerd. Dit geloof heeft vooral aanhang op het platteland en in de bergen. Een zeer klein deel van de bevolking is aanhanger van de islam of het christendom.


Taal

De officiële taal Lao stamt af van het Thai. Het Laotiaans is een tonale taal met zes verschillende toonhoogtes. Dat betekent dat een woord een andere betekenis kan krijgen door het op een andere toonhoogte (en belangrijker; met een andere klankbuiging) uit te spreken. Engels en Frans worden vooral als handelstaal veel gebruikt. De oudere generatie verstaat nog steeds Frans. Dit is ook de tweede officiële taal.


Kledingtips

Het is belangrijk makkelijk zittende en luchtige (katoenen) zomerkleding mee te nemen. Wanneer u een tempel (of een ander religieus gebouw) bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij bijvoorbeeld tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen. Tevens is het verstandig goede wandelschoenen mee te nemen


Telecommunicatie

Internationaal bellen is prijzig; u kunt beter een e-mail sturen. Mocht u toch willen bellen, gaat u dan naar een telecomkantoor in één van de steden of naar het postkantoor. Een kaart of brief die u naar Europa stuurt, doet er normaal gesproken 1 of 2 weken over. Pakketjes doen er aanmerkelijk langer over. Ook moeten ze open blijven voor de grenscontrole, dus verstuurt u geen waardevolle dingen.

In vrijwel alle grotere plaatsen en toeristische bestemmingen zijn tegenwoordig internetcafés te vinden. Internetten kost meestal ongeveer € 1,50 per uur. Verbindingen kunnen traag zijn en de apparatuur verouderd.


Fooien

Het geven van fooien is nog niet echt ingeburgerd in Laos. Echter, indien u uw waardering wilt laten blijken voor de goede service dan kunt u het volgende aanhouden: 5 tot 10% van de rekening in restaurants. Voor een gids is USD 2,- per dag en voor een chauffeur USD 1,- per dag.


Voltage

In Laos is de spanning 220 volt. Het is aan te raden om een universele adapter mee te nemen.